Zapiekanka z mięsa mielonego pod batatami

4 20 min

POTRZEBUJESZ:

  • 250 gram mięsa mielonego wieprzowo - cielęcego marki Olewnik
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 300 gram batatów
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • sól i pieprz

1. Przygotowanie

Bataty gotujemy w lekko słonej wodzie, odcedzamy i dodajemy łyżkę masła. Przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz rozgnieciony czosnek. Dodajemy 1 łyżkę koncentratu pomidorowego, zioła prowansalskie i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Mięso układamy na foremce do zapiekania, bujając dokładnie łyżką. Na górę nakładamy piure z batatów i zapiekamy w piekarniku przez 10-15 minut.

Dobra rada: Bataty można zastąpić ziemniakami, np. tymi które zostaną z obiadu