Olewnik Sp. z o.o. z końcem kwietnia zakończyła realizację projektu pt. Prace
badawczo – rozwojowe nad grupą innowacyjnych produktów mięsno –
roślinnych oraz nad elementami autorskiej technologii ich wytwarzania,
pozwalające na wdrożenie rynkowej nowej klasy przekąsek typu żywności
wygodnej.
Firma Olewnik, jeden z liderów branży mięsnej w Polsce, zakończyła trwający od początku
2021 roku projekt realizowany przy wsparciu Narodowego Centrum Badań i Rozwoju. W
jego efekcie powstały produktowe innowacje w skali światowej, a firma po raz kolejny
podkreśliła swoją wiodącą pozycję wśród branżowych innowatorów.
Projekt był współfinansowany przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu
Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój i realizowany
w ramach konkursu Narodowego Centrum Badań i Rozwoju „Szybka Ścieżka”.
Obejmował przeprowadzenie prac badawczo-rozwojowych nad nowymi grupami produktów,
zaś jego celem było opracowanie nowatorskich i funkcjonalnych produktów mięsno-
roślinnych i roślinnych. W ten sposób jasno pokazujmy kierunek rozwoju oferty marki oraz
nasze podejście do innowacyjnych produktów. Nie boimy się wychodzić poza stereotypy,
chcemy być innowacyjni, chcemy otworzyć się na nowego konsumenta i zaoferować mu
produkty dostosowane do jego potrzeb – mówi Anna Olewnik-Mikołajewska, Prezes firmy
Olewnik Sp. z o.o.
Efekty współpracy z jednostką naukową - NCBR - są znakomite. W ich efekcie, już niedługo
na rynku pojawią się, przekąski mięsno – roślinne i roślinne, których zaletą jest przede
wszystkim niska zawartość tłuszczu, wysoka zawartość białka i błonnika.
Nasze nowe produkty to jedyne takie na rynku, wyjątkowe i zbilansowane połączenie
wysokiej jakości mięsa oraz składników roślinnych, ziaren i kasz, to gwarancja doskonałego
smaku. To doskonała codzienna przekąska dla każdego i na każdą porę dnia. To propozycja
dla świadomych i wrażliwych na jakość konsumentów, których liczba stale i dynamicznie
rośnie – mówi Anna Olewnik-Mikołajewska.
Jedyna taka na rynku przekąska na bazie roślin w formie pieczonego batonika.
Z dodatkiem tofu, słonecznika łuskanego, pestek dyni, ciecierzycy, siemienia lnianego, suszonych warzyw i nasion chia.
Wysoka zawartość błonnika pokarmowego.
Źródło białka.
Źródło witaminy B1.
Źródło żelaza, magnezu i cynku.
WOW, ALE PRZEKĄSKA!!!