Batonik pieczony
na bazie roślin
Batonik pieczony
na bazie roślin

Olewnik Sp. z o.o. z końcem kwietnia zakończyła realizację projektu pt. Prace badawczo – rozwojowe nad grupą innowacyjnych produktów mięsno – roślinnych oraz nad elementami autorskiej technologii ich wytwarzania, pozwalające na wdrożenie rynkowej nowej klasy przekąsek typu żywności wygodnej.

Firma Olewnik, jeden z liderów branży mięsnej w Polsce, zakończyła trwający od początku 2021 roku projekt realizowany przy wsparciu Narodowego Centrum Badań i Rozwoju. W jego efekcie powstały produktowe innowacje w skali światowej, a firma po raz kolejny podkreśliła swoją wiodącą pozycję wśród branżowych innowatorów. Projekt był współfinansowany przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój i realizowany w ramach konkursu Narodowego Centrum Badań i Rozwoju „Szybka Ścieżka”. Obejmował przeprowadzenie prac badawczo-rozwojowych nad nowymi grupami produktów, zaś jego celem było opracowanie nowatorskich i funkcjonalnych produktów mięsno- roślinnych i roślinnych. W ten sposób jasno pokazujmy kierunek rozwoju oferty marki oraz nasze podejście do innowacyjnych produktów. Nie boimy się wychodzić poza stereotypy, chcemy być innowacyjni, chcemy otworzyć się na nowego konsumenta i zaoferować mu produkty dostosowane do jego potrzeb – mówi Anna Olewnik-Mikołajewska, Prezes firmy Olewnik Sp. z o.o. Efekty współpracy z jednostką naukową - NCBR - są znakomite. W ich efekcie, już niedługo na rynku pojawią się, przekąski mięsno – roślinne i roślinne, których zaletą jest przede wszystkim niska zawartość tłuszczu, wysoka zawartość białka i błonnika. Nasze nowe produkty to jedyne takie na rynku, wyjątkowe i zbilansowane połączenie wysokiej jakości mięsa oraz składników roślinnych, ziaren i kasz, to gwarancja doskonałego smaku. To doskonała codzienna przekąska dla każdego i na każdą porę dnia. To propozycja dla świadomych i wrażliwych na jakość konsumentów, których liczba stale i dynamicznie rośnie – mówi Anna Olewnik-Mikołajewska.

Jedyna taka na rynku przekąska na bazie roślin w formie pieczonego batonika. Z dodatkiem tofu, słonecznika łuskanego, pestek dyni, ciecierzycy, siemienia lnianego, suszonych warzyw i nasion chia.

Wysoka zawartość błonnika pokarmowego. Źródło białka. Źródło witaminy B1. Źródło żelaza, magnezu i cynku.

WOW, ALE PRZEKĄSKA!!!

WARTOŚĆ
ENERGETYCZNA
KJ/KCAL
TŁUSZCZ (G) W TYM KWASY
TŁUSZCZOWE
NASYCONE (G)
WĘGLOWODANY(G) W TYM CUKRY (G) BŁONNIK (G) BIAŁKO (G) SÓL (G)
0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00
#olewnik