Fasola mung z warzywami i
kiełbasą podwawelską
45
4 osoby
Łatwy
w przygotowaniu
Składniki
  • 250 g kiełbasy podwawelskiej
  • 150 g fasoli mung
  • 750 ml passaty pomidorowej
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 1 mała cukinia
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka ulubionych ziół (tymianek, rozmaryn, bazylia)
Przygotowanie
1

Do formy do pieczenia wlej passatę, dopraw solą, cukrem i ziołami, wymieszaj. Wsyp fasolę i ułóż pokrojone w kawałki warzywa. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st termoobieg i piecz 25 min. Wyjmij formę i przemieszaj całość. Jeśli sos bardzo zgęstniał a fasolka nie jest miękka, dodaj ½ szklanki wody i ponownie wymieszaj całość. Dołóż pokrojoną w kawałki i ponacinaną kiełbasę. Całość piecz jeszcze 10-15 minut, aż fasolka całkowicie zmięknie a kiełbasa ładnie zapiecze.