Jak przygotować farsz do pierogów orkiszowych?
Ziemniaki obierz i wstaw do gotowania, po ugotowaniu odcedź i odciśnij na gładką masę, dodaj do niej wcześniej podsmażone i posiekane kabanosy (odłóż część do dekoracji), cebulę dymkę, chrzan, musztardę francuską i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki, aby farsz się przegryzł.
Sposób podania
100 g klarowanego masła
0,2 kg kwaśnej śmietany 36%
świeże zioła do dekoracji (roszponka, musztardowiec, nasturcja)
Jak podać pierogi orkiszowe nadziewane farszem z kabanosów i ziemniaków?
Ciasto cienko rozwałkuj, wytnij krążki za pomocą szklanki lub ringa, napełnij farszem i zwiń. Pierogi gotuj kilka minut w posolonej wodzie, następnie smaż na klarowanym maśle, aż uzyskają złoty kolor. Usmażone pierogi ułóż na talerzu, dodaj kwaśną śmietanę, podsmażone kabanosy i świeże zioła.