Pierogi orkiszowe
z kabanosów
60
4 osoby
Średnio trudny
w przygotowaniu
Składniki
  • Ciasto na pierogi:
  • 0,5 kg mąki orkiszowej
  • 0,2 kg mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 łyżka soli
  • 50 ml oleju
  • 300 ml gorącej wody
  • Farsz do pierogów:
  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 1 kg kabanosów staropolskich
  • 0,5 kg cebuli dymki
  • 0,1 kg chrzanu w słoiczku
  • 0,1 kg musztardy francuskiej
  • po 1 łyżce soli i pieprzu
Przygotowanie
1

Jak przygotować farsz do pierogów orkiszowych?
Ziemniaki obierz i wstaw do gotowania, po ugotowaniu odcedź i odciśnij na gładką masę, dodaj do niej wcześniej podsmażone i posiekane kabanosy (odłóż część do dekoracji), cebulę dymkę, chrzan, musztardę francuską i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki, aby farsz się przegryzł.
Sposób podania
100 g klarowanego masła
0,2 kg kwaśnej śmietany 36%
świeże zioła do dekoracji (roszponka, musztardowiec, nasturcja)
Jak podać pierogi orkiszowe nadziewane farszem z kabanosów i ziemniaków?
Ciasto cienko rozwałkuj, wytnij krążki za pomocą szklanki lub ringa, napełnij farszem i zwiń. Pierogi gotuj kilka minut w posolonej wodzie, następnie smaż na klarowanym maśle, aż uzyskają złoty kolor. Usmażone pierogi ułóż na talerzu, dodaj kwaśną śmietanę, podsmażone kabanosy i świeże zioła.

#olewnik

Umieść swoje zdjęcia z naszymi produktami, oznacz #olewnik_jedzenie_ma_znaczenie i znajdź swoje zdjęcie w galerii.

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz samodzielnie określić warunki przechowywania lub dostępu plików cookie w Twojej przeglądarce.