Tarta
z Mortadelą Kapitańską
55
4 osoby
Łatwy
w przygotowaniu
Składniki
  • Na ciasto
  • 300 g maki pszennej
  • 180 g masła
  • 2 jajka
  • duża szczypta soli
  • Na farsz
  • 2 średnie pory, pokrojone w plastry
  • kilka pomidorków koktajlowych pokrojonych na połówki
  • 5 plastrów mortadeli kapitańskiej
  • 250 ml śmietany 30%
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz
  • ulubione zioła (rozmaryn, tymianek)
  • masło do podsmażenia pora i wysmarowania formy
Przygotowanie
1

Przesiej mąkę, dodaj pokrojone w kostki masło i sól, rozetrzyj całość dłońmi do uzyskania konsystencji kruszonki, dodaj jajka i szybko zagnieć ciasto. Owiń folia i wstaw do lodówki na 30 minut. Pora podsmaż na złoty kolor i dopraw solą. Formę o średnicy 31 cm wysmaruj masłem, ciasto rozwałkuj podsypując mąką w kształt koła tak żeby wyłożyć formę wraz z brzegami. Na ciasto ułóż plastry mortadeli, podsmażonego pora i pomidorki. Posyp ulubionymi ziołami i pieprzem. Śmietanę zmieszaj z jajkami i zalej tatrę. Piecz w temperaturze 170 stopni przez ok 45 minut, aż tarta się zrumieni a masa zetnie. Podaj z sałatka ze świeżych warzyw z lekkim winegretem.