Zupa
z kiełbasą podwawelską
30
4 osoby
Łatwy
w przygotowaniu
Składniki
  • 200 g kiełbasy podwawelskiej z szynki Olewnik
  • 3 średnie pietruszki, pokrojone w plastry
  • 4 średnie ziemniaki, pokrojone w kawałki
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • garść liści szpinaku
  • 1 litr wywaru drobiowego
  • kilka ziaren ziela angielskiego, pieprzu i liść laurowy
  • natka pietruszki
  • olej do smażenia
Przygotowanie
1

W garnku rozgrzej 2 łyżki oleju, dodaj pietruszkę i ziemniaki. Podsmaż na złoty kolor, dodaj czosnek przesmaż chwilę i podlej wywarem, dodaj przyprawy. Całość gotuj do miękkości przez ok 15-20 minut. Dodaj liście szpinaku i podsmażoną Kiełbasę Podwawelską z szynki Olewnik, dopraw solą i pieprzem. Przed podaniem posyp natką pietruszki. Kilka zarumienionych na patelni plasterków kiełbasy ułóż w każdej porcji, a Twoje danie będzie prezentowało się świetnie.

#olewnik