Żurek kiełbasa
biała królewska ze schabem
2h
8 osób
Łatwy
w przygotowaniu
Składniki
  • 1 kg kości wieprzowych lub wołowych, 2 marchewki, kawałek pora, ½ selera, 2 pietruszki, 3 l wody - na wywar 3 lub 2 litry wywaru warzywnego
  • 4 duże ziemniaki
  • 8 jajek
  • 6 kiełbasek biała Legendarna Olewnik
  • ½ l zakwasu na żurek
  • 2 łyżeczki majeranku
  • Sól i pieprz
  • 2 łyżki octu
  • szczypiorek
  • Opcjonalnie: 150 ml śmietany 18%, 1 duża łyżka chrzanu, Garść suszonych leśnych grzybów
Przygotowanie
1

Składniki na wywar włóż do garnka i gotuj przez 1,5h na średnim ogniu, jeśli zdecydujesz się użyć grzybów również wrzuć je do wywaru. Przecedź, dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i legendarną białą – całe kawałki, majeranek. Gotuj przez 15 minut. Wyjmujemy kiełbaskę, gdy lekko przestygnie pokrój w plasterki, możesz je podsmażyć lub użyć gotowane. Gdy ziemniaki zmiękną, dodaj zakwas i zagotuj. Dopraw śmietaną, chrzanem, solą i pieprzem.

2

Przygotuj jajka. W wysokim garnku zagotuj wodę, dodaj 2 łyżki octu. Jajka pojedynczo wybij do miseczki. Łyżką zrób wirek w gotującej się wodzie. Na środek wlej jajko, gotuj ok 2 minut, wyjmij łyżką cedzakową. Żurek podaj posypany kiełbaską z jajkiem i szczypiorkiem.

Żurek możesz podać z jajkiem sadzonym albo przepiórczym.