Składniki na wywar włóż do garnka i gotuj przez 1,5h na średnim ogniu, jeśli zdecydujesz się użyć grzybów również wrzuć je do wywaru. Przecedź, dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i legendarną białą – całe kawałki, majeranek. Gotuj przez 15 minut. Wyjmujemy kiełbaskę, gdy lekko przestygnie pokrój w plasterki, możesz je podsmażyć lub użyć gotowane. Gdy ziemniaki zmiękną, dodaj zakwas i zagotuj. Dopraw śmietaną, chrzanem, solą i pieprzem.
Przygotuj jajka. W wysokim garnku zagotuj wodę, dodaj 2 łyżki octu. Jajka pojedynczo wybij do miseczki. Łyżką zrób wirek w gotującej się wodzie. Na środek wlej jajko, gotuj ok 2 minut, wyjmij łyżką cedzakową. Żurek podaj posypany kiełbaską z jajkiem i szczypiorkiem.
Żurek możesz podać z jajkiem sadzonym albo przepiórczym.