Biały barszcz
z kiełbasą myśliwską
60
4 osoby
Łatwy
w przygotowaniu
Składniki
  • 1 kg kiełbasy myśliwskiej staropolskiej
  • 1 kg wędzonych wieprzowych żeberek
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny - po 1 łyżce
  • 1 mały pęczek świeżego majeranku
  • 50 g suszonych prawdziwków
  • 5 l wody
  • 0,3 kg białej cebulki
  • 0,5 kg mrożonych prawdziwków
  • 1l zakwasu na barszcz
  • 0,5l słodkiej śmietany 36%
  • 0,5 kg obranych ziemniaków
  • po 1 małej łyżce soli i pieprzu
  • 6 szt. jajek kurzych
  • sałata masłowa do dekoracji
Przygotowanie
1

W garnku postaw wywar na barszcz, dodaj do środka żeberka wędzone, obraną i pokrojoną włoszczyznę, przyprawy suche, majeranek, suszone prawdziwki i całość zalej zimną wodą. Gdy wywar zacznie się gotować, zmniejsz ogień, aby był klarowny i gotuj około 2 godziny. Następnie odcedź wywar, zostawiając sam płyn (opcjonalnie zostaw mięso z wędzonych żeber).
Kiełbasę pokrój w kostkę grubości do 1cm, podsmaż na patelni razem z białą cebulką i mrożonymi prawdziwkami, gdy kiełbasa będzie zrumieniona, przełóż całość do garnka z wywarem i gotuj około 30 minut.
Do garnka dorzuć zakwas na barszcz, pokrojone ziemniaki i śmietanę słodką 36%, gotuj około 30 minut, aż ziemniaki będą miękkie, a barszcz lekko zgęstnieje i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Do porcji barszczu na talerzu dodaj ugotowane jajko kurze i liść młodej sałaty. Smacznego!

#olewnik

Umieść swoje zdjęcia z naszymi produktami, oznacz #olewnik_jedzenie_ma_znaczenie i znajdź swoje zdjęcie w galerii.

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz samodzielnie określić warunki przechowywania lub dostępu plików cookie w Twojej przeglądarce.