W garnku postaw wywar na barszcz, dodaj do środka żeberka wędzone, obraną i pokrojoną włoszczyznę, przyprawy suche, majeranek, suszone prawdziwki i całość zalej zimną wodą. Gdy wywar zacznie się gotować, zmniejsz ogień, aby był klarowny i gotuj około 2 godziny. Następnie odcedź wywar, zostawiając sam płyn (opcjonalnie zostaw mięso z wędzonych żeber).
Kiełbasę pokrój w kostkę grubości do 1cm, podsmaż na patelni razem z białą cebulką i mrożonymi prawdziwkami, gdy kiełbasa będzie zrumieniona, przełóż całość do garnka z wywarem i gotuj około 30 minut.
Do garnka dorzuć zakwas na barszcz, pokrojone ziemniaki i śmietanę słodką 36%, gotuj około 30 minut, aż ziemniaki będą miękkie, a barszcz lekko zgęstnieje i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Do porcji barszczu na talerzu dodaj ugotowane jajko kurze i liść młodej sałaty. Smacznego!