Roladki cielęce
z kiełbasą krakowską
60
3 osoby
Średnio trudny
w przygotowaniu
Składniki
  • 0,5 kg kiełbasy krakowskiej suchej staropolskiej
  • 2 kg udźca cielęcego
  • 0,5 kg musztardy dijon
  • 0,2 kg sera pleśniowego
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 0,5 kg cebuli szalotki
  • 10 ząbków czosnku
  • 0,5l białego wina
  • 0,5l bulionu mięsnego
  • 0,25l słodkiej śmietany 36%
  • po 1 małym pęczku natki pietruszki i kolendry
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz czarny mielony – do smaku
Przygotowanie
1

Udziec cielęcy potnij wzdłuż na plastry grubości do 1 cm, rozklep za pomocą tłuczka, a następnie z jednej strony posyp solą i pieprzem, przesmaruj musztardą dijon, nałóż plasterek kiełbasy krakowskiej, prostokąt z sera pleśniowego, zielonego szparaga i zwiń w roladkę (roladkę można przebić małą wykałaczką). Gotowe zwinięte mięso posyp mąką i obsmaż na oleju z każdej strony. Następnie mięso przełóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika na 45 minut do temp. 160 st. podlewając mięso wywarem.

2

Na patelni, gdzie wcześniej smażył się roladki dodaj posiekaną cebulę szalotkę i czosnek, smaż chwilę, a następnie podlej białym winem i gdy odparuje, dodaj bulion mięsny, następnie słodką śmietanę i dalej odparuj, aż sos zgęstnieje. Pod koniec gotowania wrzuć do środka upieczone roladki, kawałki zielonych szparagów które zostały, chrzan w słoiczku i posyp całość świeżymi ziołami.

#olewnik

Umieść swoje zdjęcia z naszymi produktami, oznacz #olewnik_jedzenie_ma_znaczenie i znajdź swoje zdjęcie w galerii.

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz samodzielnie określić warunki przechowywania lub dostępu plików cookie w Twojej przeglądarce.