Świąteczna terrina
z Szynki Wędzarza
60
6 osób
Łatwy
w przygotowaniu
Składniki
  • 30 plastrów szynki wędzarza
  • 1 kg kremowego, naturalnego serka
  • 400 ml jogurtu naturalnego
  • 3 cm kawałek korzenia chrzanu
  • ¾ szklanki suszonych żurawin
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • Sól
  • Pieprz
Przygotowanie
1

Podłużną formę o wymiarach 35cm x 10 cm wyściel folią spożywczą, ułóż na nich plastry szynki w ten sposób żeby zachodziły i na siebie i na boki formy. Serek zmieszaj z jogurtem, dodaj starty chrzan i żurawinę, dopraw solą i pieprzem. Do kubeczka wsyp żelatynę, dodaj 1 łyżkę zimnej wody i poczekaj aż spęcznieje. Dodaj 3 łyżki wrzącej wody, dokładnie rozmieszaj do momentu całkowitego roztopienia żelatyny i przelej do masy z serka. Całość energicznie wymieszaj i przełóż do formy. Wyrównaj, a wystające końce zawiń tak, aby zamknęły nadzienie. Schłodź przez noc w lodówce. Przed podaniem możesz posypać całość świeżo startym chrzanem.