sałatka z brukselką
i kiełbasą dymem wędzoną
20
4 osoby
Łatwy
w przygotowaniu
Składniki
  • 1 kg brukselki (świeżej lub mrożonej)
  • 500 g kiełbasy dymem wędzonej Olewnik, pokrojonej w półplasterki
  • 200 g sera feta, pokrojonego w kostkę
  • 100 g kaszy quinoa (lub innej ulubionej)
  • 2 łyżki oleju
  • Sól
  • Pieprz
  • Tymianek
Przygotowanie
1

Brukselki zblanszuj w osolonej wodzie przez ok 10 minut, odcedź.
Kaszę ugotuj w osolonej wodzie i odcedź na sitku.
Na patelni rozgrzej olej wrzuć kiełbasę i zblanszowane brukselki podsmaż całość na złotobrązowy kolor. Dodaj kaszę i ser. Dopraw pieprzem i tymiankiem. Idealnie sprawdzi się jako lunch do pracy.