Ruloniki z szynki
nadziewane
45 minut
4 osoby
Trudny
w przygotowaniu
Składniki
  • 300 g łopatki cielęcej
  • 50 g bułki tartej
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • mąka pszenna do obtoczenia
  • oliwa z oliwek
  • 150 g kurek
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
Przygotowanie
1

Cielęcinę zmielić w maszynce do mięsa. Dodać namoczoną w wodzie bułkę tartą oraz przyprawy. Całość dokładnie wymieszać.

2

Z przyprawionego mięsa uformować małe pulpeciki, a następnie obtoczyć je w mące i smażyć na niewielkiej ilości oliwy.

3

Po usmażeniu pulpeciki wyjąć, a do naczynia, w którym smażyły się pulpeciki, wrzucić kurki. Smażyć do miękkości. Dodać drobno posiekaną cebulę oraz czosnek. Smażyć około 5 minut.

4

Do składników dolać śmietanę. Dołożyć pulpeciki. Gotować do czasu, aż sos się zredukuje i lekko zgęstnieje. Gotowy sos podawać z makaronem papardelle. Przed podaniem potrawę udekorować drobno posiekanym szczypiorkiem.