Muffins with traditional
Polish Krakowska dry sausage
Polish Krakowska dry sausage

60 minutes
3 osoby
Łatwy
w przygotowaniu
w przygotowaniu
Ingredients
- 120 g kiełbasy krakowskiej suchej staropolskiej
- 100 g mąki pełnoziarnistej
- 200 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 łyżek tartego parmezanu
- 50 g rozmrożonego gr0szku
- 150 ml mleka
- sól i pieprz do smaku
Preparation
1
Do jednej miski wsypujemy przesiane mąki, proszek do pieczenia, sól i pieprz. Dodajemy połowę parmezanu oraz pokrojoną w kosteczkę kiełbasę krakowską suchą staropolską i rozmrożony, osuszony groszek.
2
W drugiej misce roztrzepujemy widelcem jajka. Wlewamy mleko i rozpuszczone masło. Stopniowo wsypujemy wszystkie suche składniki i delikatnie, ale dokładnie mieszamy.
3
Tak przygotowaną masą, napełniamy dwanaście foremek. Wierzch posypujemy resztą parmezanu. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 st., aż muffinki się zarumienią.
4
Smacznego!

